The bolivian way of things... - Reisverslag uit Santa Cruz, Bolivia van Joost Gijn - WaarBenJij.nu The bolivian way of things... - Reisverslag uit Santa Cruz, Bolivia van Joost Gijn - WaarBenJij.nu

The bolivian way of things...

Door: Joost

Blijf op de hoogte en volg Joost

23 November 2006 | Bolivia, Santa Cruz

Gegroet allen,
Ben nu weer een paar dagen in Santa Cruz, beetje werken, beetje bijkomen en me regelmatig verbazen over rare dingen hier. In Nederland zijn overal regels voor is gaat alles redelijk efficient. Hier is het ... tja, apart. Er komt weinig logica aan te pas. En eerlijk gezegd vind ik het prachtig om te zien. Soms spoort het gewoon voor geen meter. Als je bijvoorbeeld een schepijsje gaat halen moet je eerst naar de kassa. (die staat naast de ijsbar) Dan zeg je hoeveel bolletjes je wil en krijg je een bonnetje. Dan negeert ze je, want dan moet je naar het meisje dat naast haar staat. Je gaat dus zo´n 40 cm naar links en geeft het briefje weer af aan het andere meisje welk nog geen idee heeft wat jij wil natuurlijk.Waarna je je ijsje krijgt. Dit alles in een lege zaak. :S Echt heel raar. Dit gaat overal zo.

De mooiste verhalen die je hoort van backpackers zijn die over hun paspoorten. Pas geleden is de wet voor visa´s verandert. Een europeaan krijgt niet meer een 90 dagen visum, maar nog maar een van 30 dagen welke hij dan weer 2x kan verlengen voor een maand. Het verschilt nogal wat de douanebeambten hiervan hebben gegrepen. Een ding is duidelijk, het is allemaal no problema. Krijg je een stempel voor 30 dagen, dan leg je uit dat je langer blijft en wordt het opgelost. Potje tipex erbij en weg is de stempel. Vervolgens er wordt 90 dagen bijgeschreven met een pen. Soms is hiervoor eerst nog een stimulerende gift nodig in de vorm van sigaretten of geld. Blijkbaar is tipex en balpen een algemeen geldend visum hier. In ieder geval, er zijn ook mensen die geen stempel krijgen. Hoe of wat is onduidelijk, maar gebeurt regelmatig en ik ben er een van. Ik heb mijzelf dan ook nu van een mooi 90 dagen geldig visum voorzien. :D En ga rond kerst met bus de grens over en terug. Daar zijn de mensen nog makkelijker te stimuleren mocht er iets mis zijn. :D

Het leven is hier heel relaxt. Zo vind ook menig reiziger. St. Cruz heeft weinig entertainment te bieden, maar is rust. De stad is even druk als het centrum van Utrecht of Den Haag, maar alles gaat op z´n gemak. Stress is onbekend en iedereen is tevreden of vind het wel best zo. Dit laatste zit de Bolivianen in de genen volgens mij. De plaza, (2 voetbalvelden groot) heeft allemaal bankjes en bomen en is altijd gevuld met mensen. Toch is het ontzettend rustgevend. Er lopen mensen met koffiekarretjes rond en het is dan ook heerlijk om gewoon een avondje daar te zitten, beetje mensen te kijken en genieten van mierzoete koffie. Er is ook een heerlijk barretje (takkeduur voor Bolivia, maar voor NLse begrippen goedkoop) wat een balkonntje heeft dat uitkijkt over de plaza. Binnenkort worden van dit alles foto´s van gemaakt.

De politieke situatie in Bolivia is enigszins apart momenteel. Er wordt momenteel een nieuwe grondwet gemaakt. Hierbij is er onenigheid ontstaan tussen de hoog (la Paz etc.) en laaglanders (st. Cruz etc.) De president is een hooglander. Het is een lang verhaal, maar komt erop neer dat St. Cruz (de province wel te verstaan, die groter is dan NL) zelfstandig wil worden. Autonomia!! is de leus. Er zijn zelfs vage geruchten dat er een burgeroorlog komt en de overheden wapens inslaan. Maar zover is het nog lang niet. Je merkt er weinig van tot je wat mensen hier spreekt. Aangezien St. Cruz (de stad waar ik nu zit) de hoofdstad is van de provincie en de plaza waar ik zit de main plaza hier is, zie je hier geregeld protesten, dus voor autonomia!! Dit is erg leuk om te zien. Er wordt dan gezongen en iedereen heeft vlaggen etc. Net alsof Nederland speelt, alleen dan zonder scherm. Is dan ook een hoop politie, maar die hebben zelf ook regelmatig vlaggen bij zich en alles gaat heel vreedzaam tot nu toe. :D Nog geen rel gezien. Heb ook nog wat foto´s van. Maak me niet echt druk om. De tegenstanders zitten tenslotte een kleine 900 km hiervandaan. Hoop alleen wel dat het geen problemen gaat geven als ik begin met reizen.

Ergens volgende week (Bolivia op z´n best) vertrek ik weer naar het veld voor een paar weken. Daarna duurt het niet lang voordat ik kan gaan reizen. Er volgt dan iig een nieuwe update. Ik heb trouwens nieuwe foto´s bij het vorige stukje geplaatst.

• 24 November 2006 - 11:25

Carin:

Ik hoop zeker dat het nog even rustig blijft daar.
    Hoe is het met je spaans? kan je je al een beetje verstaanbaar maken?
    groetjes,Carin

• 24 November 2006 - 13:15

Guido Vloon:

nou nou, weer hele interressante en leuke dingen meegemaakt, zo te horen !!!, geweldig zeg !!, nou wens je nog veel plezier en en wetenswaardigheden toe, met vriendelijke groet , guido

• 24 November 2006 - 21:28

Joost:

Spaans begint langzaam vaart in te komen. Ben nu sinds paar dagen echt alleen (geen NLers in de buurt) en spreek dus nu geregelt Bolivianen. Natuurlijk is het wel altijd zorgen dat het gesprek de goede kant opgaat anders versta ik het niet meer.

• 25 November 2006 - 12:10

Papa En Je Zusje:

haai!

Het lijkt wel alsof "your dreams come true"...leuk hoor van je te horen! en wat een mooie foto;s maak je! Zeker een goed toestel....hier gaat ook alles goed! Je broertje komt zo met zijn vriendin eten, in de hoed loopt alles steeds beter en je mama is ook weer thuis uit de filipijnen. Verder is het hier herfst, lekker nat en veel wind. En je zusje heeft een nieuw kapsel, heel schattig. Ze lijkt een beetje op Marie la Foret. sinterklaas is weer in het land, maar dit keer brengt hij geen cadeaus voor jouw. Wel zullen wij aan je denken!

los todas familias!

• 25 November 2006 - 19:04

Bernard Reimer:

Hoi Joost,

Hoeveel sigaretten moest jij neertellen voor je 90 dagen visum? :)

Leuk om je belevenissen te lezen. Heeft Ada ook een weblog?

groeten,
    Bernard

• 25 November 2006 - 19:10

Joost:

Ik heb zelf een pen gepakt en mn paspoort bewerkt. Heb ik nix voor gerekent. :D Ada´s weblog is: adainsa@waarben...

• 28 November 2006 - 07:38

Peter:

Wat moet het leven mooi zijn als je je eigen bureaucratische papieren kunt instellen. Gaat een stuk sneller dan in onze 'geordende' landen... :-) Dat maakt het leven een stuk sneller.